دسته بندی | کامپیوتر و IT |
بازدید ها | 31 |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 114 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 22 |
آشنایی با شبکه های کامپیوتری
یک شبکه شامل مجموعهای از دستگاهها (کامپیوتر، چاپگر و ...) بوده که با استفاده از یک روش ارتباطی (کابل، امواج رادیوئی، ماهواره) و به منظور اشتراک منابع فیزیکی (چاپگر) و اشتراک منابع منطقی (فایل) به یکدیگر متصل میگردند. شبکهها میتوانند با یکدیگر نیز مرتبط شده و شامل زیر شبکههائی باشند.
تفسیم بندی شبکه ها
شبکههای کامپیوتری را بر اساس مولفههای متفاوتی تقسیم بندی مینمایند. در ادامه به برخی از متداولترین تقسیمبندی های موجود اشاره میگردد .
تقسیم بندی بر اساس نوع وظایف
کامپیوترهای موجود در شبکه را با توجه به نوع وظایف مربوطه به دو گروه عمده: سرویسدهندگان (Servers) و یا سرویسگیرندگان (Clients) تقسیم مینمایند. کامپیوترهائی در شبکه که برای سایر کامپیوترها سرویس ها و خدماتی را ارائه می نمایند، سرویسدهنده نامیده میگردند. کامپیوترهائی که از خدمات و سرویسهای ارائه شده توسط سرویسدهندگان استفاده می کنند، سرویس گیرنده نامیده میشوند. در شبکههای Client-Server، یک کامپیوتر در شبکه نمیتواند هم به عنوان سرویسدهنده و هم به عنوان سرویسگیرنده، ایفای وظیفه نماید.
در شبکههای Peer-To-Peer، یک کامپیوتر میتواند هم بصورت سرویسدهنده و هم بصورت سرویسگیرنده ایفای وظیفه نماید.
یک شبکه LAN در ساده ترین حالت از اجزای زیر تشکیل شده است:
تقسیم بندی بر اساس توپولوژی
الگوی هندسی استفاده شده جهت اتصال کامپیوترها، توپولوژی نامیده میشود. توپولوژی انتخاب شده برای پیادهسازی شبکهها، عاملی مهم در جهت کشف و برطرف نمودن خطاء در شبکه خواهد بود. انتخاب یک توپولوژی خاص نمیتواند بدون ارتباط با محیط انتقال و روش های استفاده از خط مطرح گردد. نوع توپولوژی انتخابی جهت اتصال کامپیوترها به یکدیگر، مستقیما" بر نوع محیط انتقال و روشهای استفاده از خط تاثیر میگذارد. با توجه به تاثیر مستقیم توپولوژی انتخابی در نوع کابل کشی و هزینههای مربوط به آن، میبایست با دقت و تامل به انتخاب توپولوژی یک شبکه همت گماشت. عوامل مختلفی جهت انتخاب یک توپولوژی بهینه مطرح میشود. مهمترین این عوامل بشرح ذیل است:
- هزینه. هر نوع محیط انتقال که برای شبکه LAN انتخاب گردد، در نهایت میبایست عملیات نصب شبکه در یک ساختمان پیادهسازی گردد. عملیات فوق فرآیندی طولانی جهت نصب کانالهای مربوطه به کابل ها و محل عبور کابل ها در ساختمان است. در حالت ایدهآل کابلکشی و ایجاد کانالهای مربوطه میبایست قبل از تصرف و بکارگیری ساختمان انجام گرفته باشد. بهرحال میبایست هزینه نصب شبکه بهینه گردد.
- انعطاف پذیری . یکی از مزایای شبکه های LAN، توانائی پردازش دادهها و گستردگی و توزیع گرهها در یک محیط است. بدین ترتیب توان محاسباتی سیستم و منابع موجود در اختیار تمام استفادهکنندگان قرار خواهد گرفت. در ادارات همه چیز تغییر خواهد کرد. (لوازم اداری، اتاقها و ...). توپولوژی انتخابی میبایست بسادگی امکان تغییر پیکربندی در شبکه را فراهم نماید. مثلا" ایستگاهی را از نقطهای به نقطه دیگر انتقال و یا قادر به ایجاد یک ایستگاه جدید در شبکه باشیم.
سه نوع توپولوژی رایج در شبکههای LAN استفاده می گردد:
توپولوژی BUS
یکی از رایجترین توپولوژیها برای پیادهسازی شبکههای LAN است. در مدل فوق از یک کابل به عنوان ستون فقرات اصلی در شبکه استفاده شده و تمام کامپیوترهای موجود در شبکه (سرویس دهنده، سرویسگیرنده) به آن متصل میگردند.